Ülkemizde 2007 yılından beri özellikle savunma alanındaki kamu kuruluşlarınca ilgi görmeye başlayan Sualtı akustiği ve diğer sualtı teknolojileri dünya ölçeğinde değerlendirildiğinde hayli gelişmiş ve olgun bir alandır. Birçok ülkede bu alanda faaliyet gösteren uzman üniversite birimleri ve uzman endüstriyel kuruluşlar bulunmaktadır. Yakın zamana kadar ülkemizde ilgi görmediği için bu alan hemen hemen hiç gelişmememiştir. Örneğin sualtı akustik sistemleri konusunda Türkiye’de sadece birkaç uzman vardır. Bu alanda tecrübeli uzman sayısı ise daha azdır. Bu bakımdan Bilkent Üniversitesi’nin özel bir durumu bulunmaktadır.
Bu durum değerlendirildiğinde ülkemizde akustik ve sualtı teknolojileri alanında faaliyet gösteren tüm kuruluşlara destek olmak ve gerektiğinde bu kuruluşlarla üniversite-sanayi işbirliği oluşturarak araştırma-geliştirme çalışmaları yürütmek, bu alanda gerek ürüne odaklı projeler ve gerekse temel mühendislik araştırmaları gerçekleştirmek amacıyla BASTA (Bilkent Üniversitesi Akustik ve Sualtı Teknolojileri Araştırma Merkezi) 2009 yılında Bilkent Üniversitesi bünyesinde bir araştırma merkezi olarak kurulmuştur.
Kalite Yaklaşımı
BASTA için kalite, sadece bir standart veya program değil; işe genel yaklaşımdır ve müşteri memnuniyeti temel hedeftir. BASTA müşterileri dinler, hızlı cevap verir ve güvene, saygı ve karşılıklı anlayışa dayalı ilişkiler kurar. BASTA sahip olduğu bilimsel altyapı ve mühendislik tecrübesi ile müşteri ihtiyaçlarını birleştirerek, yüksek kaliteli ve düşük maliyetli ürün ve teknolojiler sunacaktır.
Kalite Yönetim Sistemi: BASTA kalite yönetim sistemi Uluslararası Standardizasyon Örgütü ISO 9001 standardına göre kurulmuştur. Bu amaçla yine üniversitemiz araştırma merkezlerinden İSYAM tarafında oluşturulan ve uygulanan kalite yönetim sistemi altyapısı tarafımızca kullanılmaktadır. Bu kapsamda gerekli belgelendirme süreci için gerekli çalışmalarda yürütülmektedir.
Sistem Mühendisliği: IEEE Std 1220-1998 Konfigürasyon Yönetimi: MIL-STD-973; 10.007 ISO Kalite Yönetimi - Yapılandırma Yönetimi yönergeleri.
Yazılım Mühendisliği: IEEE / EIA 12207-1996; MIL-STD-498 Yazılım Geliştirme ve Dokümantasyon; J-STD-016-1995, ISO / IEC 9126, ISO / IEC 12.119 ISO / IEC TR 9.294.